fredag 1 april 2011

Bröd med röda linser

GLUTENFRITT  GLUTEN-FREE
Mixade röda linser i bröd gör det så mjukt, gott och det blir inte torrt så fort.

230 g (=1 pkt Zetas röda linser) röda, kokta, sköljda avrunna linser
3 dl ljummet vatten
1 pkt jäst
1 msk sirap
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
2 dl havremjöl (det glutenfria)
c:a 5,5 dl glutenfritt mjöl/mix
brödkryddor

Mixa linserna med ljummet (37 C) vatten i mixer eller med mixerstav, smula ner jästen i bunke och ha över sirapen så den börjar att lösa sej.  Om lins-vätskan har blivit för kall så värm den till 37 C och häll sedan över den och lös upp jästen ordentligt i den.
Blanda i oljan, saltet och havremjölet (och ev. brödkryddor). Blanda väl och ha i det glutenfria mjölet/mixen  i omgångar och blanda väl ... igen !
Degen blir kladdig.
Låt den jäsa i 30 minuter i bunken och klicka sedan ut 18 st bröd på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare i 30 minuter.
Grädda dem mitt i ugn, 200 C i c:a 10 minuter.

Mättande, mumsiga och mycket hållbara :)

Trevlig helg !
Kram Madde

1 kommentar:

  1. Men, har jag aldrig tänkt på att ha linser i degen! Kul att de hjälper till att hålla det lite färskare längre! Det här får hamna på min testlista!!

    SvaraRadera